Navigation

Dåligt tryck i kranen – En guide för dig som har egen brunn

lta_installation

Upplever du att det är dåligt tryck i kranen hos dig? Här får du några tips som kan hjälpa dig att hitta orsaken, med fokus för dig som har egen brunn och pump.

Att tänka på

  • Har du haft bättre tryck tidigare?
  • Har du hög järnhalt i ditt vatten?
  • När kontrollerade du sist luftmängden i ditt tryckkärl?

Kort om en pumpanläggning

En vanlig pumpanläggning består av tre delar: Pump, tryckkärl och tryckströmbrytare. Tryckströmbrytaren är inställt med ett lågt tillslagstryck och ett högt frånslagstryck. När du öppnar en kran tömmer tanken på sitt vatten och trycket i systemet sjunker. När trycket sjunker till tillslagstrycket startar pumpen. Beroende på tillrinning i brunnen, pumpens kapacitet och mängden vatten du tappar, kommer pumpen att bygga på trycket i systemet tills det når frånslagstrycket och pumpen stängs av. Om du fortsätter tappa vatten kommer process upprepas. Osv.

Kontroll av tryckkärlet

Din pumpanläggning mår bäst när luftmängden i trycktanken är korrekt. Det finns två typer av tryckkärl som ofta används – Hydrofor och Hydropress

Hydrofor

Varje gång du öppnar en kran försvinner lite luft från tanken. Därför måste man pumpa in mer luft med jämna mellanrum.

När pumpen nått frånslagstrycket så ska vattennivån i nivåröret vara strax över halvvägs upp i röret. Saknar du ett nivårör finns det hos oss – Emtek vattenståndsställ.

Pumpa in mer luft för att sänka vattennivån. Släppa ut luft för att öka nivån.

Om du upplever att det är jobbigt att fylla på med luft, finns ventiler som automatiskt fyller på luft (Micronizer) och släpper ut överflödig luft (Spirotop).

Hydropress

Hydropress har ett membran inuti som skiljer luft och vatten. Det betyder att luft inte försvinner i samma hastighet som i en hydrofortank.

För att kontrollera trycket måste du göra systemet trycklöst. Stäng av pumpen och öppna en kran tills det inte kommer vatten.

När systemet är trycklöst skall trycket i tanken vara 0,3 bar under det inställda tillslagstrycket. Pumpa in/släpp ut luft för att nå det önskade trycket.

Glöm inte att sätta på pumpen igen ;).

Igensatta silar & kranar

Kontrollera att samtliga silar och strålsamlare i kranar och blandare inte är igensatta med järnbeläggning eller andra partiklar. Rengör noga och montera tillbaka.

Hydrofortank fylld med rost

Din hydrofortank kan vara fylld med rost och partiklar – avlägsna och rengör genom att öppna manluckan och tvätta med högtryckstvätt.

Igensatt pump eller slang

Om du har hög järnhalt i vatten kan pumpen vara igensatt. Kontakta en rörfirma och be dem kontrollera pumpen.

Slangen kan även vara fryst eller igensatt med borrkax eller järn.

Feldimensionerad eller trasig pump

Din pump kan vara feldimensionerad eller trasig. Pumpar finns i många olika storlekar till olika ändamål. Kontrollera att din pump är korrekt dimensionerad för din villa och att den kan leverera tillräckligt med tryck och flöde för att uppnå dina behov. Har vattnet tagit slut finns det risk att pumpen torrkörs, vilket kan medföra omedelbar skada för din pump.
Här finns tre olika produkter som kan vara en lämplig ersättare.

Dålig tillrinning i brunnen

Hur mycket vatten du kan tappa från din brunn beror på hur mycket vatten som rinner till från berget.

Om du har tappat mer än vanligt, t.ex. om du fyller en pool, kan vattennivån i brunnen sjunka. Detta kan orsaka att pumpen inte orka bygga upp tryck. Vänta en stund och se om det kommer in mer vatten.

Lågt grundvatten är ett aktuellt problem i Sverige och många drabbas av minskad tillrinning till deras brunnar. Kontakta en brunnsborrare för att diskutera vilka möjligheter som finns för att öka tillrinning till din brunn.